Ingatlan befektetés – Hogyan érdemes lakást venni?

2022-ben is napi szintű téma az ingatlan befektetés, hogyan érdemes lakást venni? Akár otthonteremtési céllal vásárolnak ingatlant, akár befektetési céllal, a keresleti oldalon állók szeretnék a legjobb lehetőséget a legjobb áron elvinni a piacról. A vásárlók a mélypontot várják, amikor a legtöbbet éri a pénzük, míg az eladók a csúcson szeretnének kiszállni az ingatlanból. De mikor és hogyan érdemes eladó lakást venni?

Hogyan érdemes eladó lakást venni

Egy lakásvásárlás komoly döntés, számos tényező befolyásolja, hogy kinek, hol, milyen célra, milyen adottságú ingatlan lesz a megfelelő. Ajánlott professzionális segítséget igénybe venni, hiszen egy nívós szakmabeli tudni fogja, az adott élethelyzethez, adott célra milyen ingatlanok jöhetnek szóba.

Rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg azzal, ha informálódunk hol, milyen lehetőségek vannak és mennyiért. Természetesen az ingatlan vásárlás indíttatása teljesen eltérő igényeket generál.

  • Otthonteremtési céllal lakást vásárolni úgy érdemes, hogy mindamellett, hogy a benne élők igényeit kielégítse, lokációban és infrastrukturálisan is megfelelő legyen és biztosítsa az alternatívát egy későbbi bővítésre, átalakításra, esetleg több generációs átépítésre. Az élethelyzetek folyamatosan változnak, kedvező, ha az ingatlan az igényekkel együtt változtatható.
  • Befektetési céllal ingatlant vásárolni is körültekintő gondolkodást igényel. Budapesten egy több szobából álló, metróközeli lakás mindig jó befektetés. Ha preferált környéken van, valószínűleg nem kell attól tartani, hogy akár rövid-, akár hosszútávon problémát jelentene a kiadása.

Ingatlan vásárlás tippek

Ingatlan vásárlásnál a kiszemelt lakások, házak eladóját (ingatlanközvetítőjét) érdemes megkérdezni néhány tényezőről, melyek befolyásolhatják a végleges eladási árat. Például:

  • Mi az oka a lakáseladásnak? – ebből könnyen kiderülhet, mennyire sürgős, számít-e, hogy készpénzes vevővel van dolga az eladónak vagy ráér az eladással.
  • Mióta van a lakás az ingatlanpiacon? – ez fontos tényező, rávilágíthat, nem-e túl drágán hirdetik, esetleg valamiért „elijednek” a vevők.
  • Mennyiért vásárolta az eladó az ingatlant? – ez jól tükrözi, milyen áremelkedés ment végbe a piacon, mire lehet számítani.
  • Mit tartalmaz az eladási ár? – beépített bútorok, gépek, ügyvédi költség, stb.
  • Van-e valamilyen „kellemetlen” tényező? – területi vita a szomszéddal, szomszédos üzletből túl nagy zaj, esetleg bűnözés?
  • Mit kell tudni az ingatlanról? – pl. kijavított csőtörés, elvégzett felújítási munkák? Esetleg ezek dokumentációit is át lehet tekinteni.

Hogyan fektessünk ingatlanba

Ha valaki saját tőkéből, hitelmentesen vásárol ingatlant, könnyebb helyzetben van, hiszen csak a megfelelő lakást kell megtalálni és lecsapni rá. Az elmúlt több, mint 8 éve tartó folyamatos áremelkedés valószínűsíti, hogy a pénz értékálló befektetésbe kerül.

Aki hitelből finanszírozza az ingatlan befektetést, vagy egy részét, törekedjen rá, hogy fix kamatozású hitelt válasszon és a hitel törlesztőrészlete nem várt helyzetek esetén is vállalható legyen.

Ingatlan befektetés megtérülése

Az ingatlan befektetés megtérülésének kiszámításához össze kell vetni az ingatlanra fordított teljes befektetést (vételár, felújítási költségek, illetékek) és a várható hozamokat (éves bérbeadás) illetve a kiadásokat, amortizációt.

Az elmúlt évek ingatlan árainak növekedése jóval infláció feletti értéknövekedést jelentett, nem beszélve a bérbeadásból származó akár 5-10 %-os realizálható hozamról.

Ingatlan befektetés kockázata

Az ingatlan befektetés mindig kockázattal jár. Vásárlás előtt alaposan be kell gyűjteni minden részletre kiterjedően az információkat, lehetőség szerint szakemberrel is megnézetni az ingatlant. Fontos azt is tudni, ha az ember vagyona ingatlanban van, azt nem lehet azonnal pénzzé tenni, ha szükséges.

Persze vannak kedvelt lokációk és gyorsan gazdát cserélő ingatlanok, azért legyünk tisztában azzal, hogy egy ingatlan értékesítéséhez türelem kell, el kell jönnie a megfelelő vevőnek. Aki ezt az időt nem tudja kivárni, anyagilag rosszul járhat.

Ingatlan befektetés - Befektetés kockázata
Ingatlan befektetés – Befektetés kockázata

Mikor érdemes ingatlant venni

2022-ben lényeges kérdés, vajon mikor érdemes ingatlant venni? Még most is megéri beszállni vagy már késő és visszaesés lesz? Számos tényező befolyásolja, hogy mi fog történni az ingatlanpiacon. Nyilván a legjobb akkor beszállni, mikor felfelé ível a görbe, tehát további áremelkedésre lehet számítani.

Az elmúlt időszak kiszámíthatatlan politikai, gazdasági fejleményei tükrében nehéz megjósolni mi várható, mégis az biztosan kijelenthető, hogy aki hosszútávú értékálló befektetést keres, most is megéri beszállnia.

Hol érdemes lakást venni

Lakásvásárlási szempontból kulcsfontosságú a település, a településen belüli elhelyezkedés és az ingatlan fekvése. Nem mindegy az sem, hogy napi életvitel céljából vagy bérbeadási céllal vásároljuk az ingatlant?

Napi életvitelhez sokan keresnek a belvárostól távolabb eső, zöldövezeti, nyugodt, családias hangulatú otthonokat, míg bérbeadási célból figyelmet érdemel Budapesten Újbuda és Angyalföld, Erzsébetváros, Ferencváros és Zugló, melyek a fővárosi albérletpiac felét teszik ki.