Bambusz zokni előnyei

Színét, mintáját, fajtáját tekintve a zokniválaszték óriási, de ha az izzadás egy fontos szempont férfi zokni vásárlásnál, mindenképpen ismerjük a bambusz zokni előnyeit! A bambusz zokni alapanyagának köszönhetően kiválóan párologtat, nagyon jó légáteresztő képességű, miközben a nedvességet is hatékonyan felszívja. Ha röviden szeretnénk megfogalmazni, miért jó a bambusz zokni? – kiemelkedő a test hőszabályozásában, a láb ideális szellőzésében.

Bambusz zokni előnyei

Lássuk, miért jó a bambusz zokni, milyen előnyei vannak és miért jó, ha akár egy női zokni akár egy férfi zokni alapanyaga bambuszrost?

  • Nagyon-nagyon puha: a bambuszrost fehérneműk rendkívül komfortosak, ahogyan a bőrrel érintkeznek. Ez az alapanyag szerkezetének köszönhető, egyáltalán nem irritálja a bőrfelületet.
  • A friss, tiszta zokni érzését nyújtja egész nap: mivel a bambuszrost textília kiemelkedően hatékony a szellőzésben, a reggel felhúzott friss, tiszta zokni érzése egész nap a miénk lehet. Ennek oka a rostszálakban lévő mikroszkopikus lyukak.
  • Kiváló hőszabályozó képesség: a bambusz zokni éppen azt adja a testnek, amire szüksége van. Télen melegen tartja a lábakat, nyáron viszont inkább frissítőként, hűsítő viseletként funkcionál.
  • Hipoallergén: manapság igen sokan küzdenek fokozott bőr érzékenységgel, allergiákkal. Számukra nemcsak a tisztálkodószerek, a mosószerek kiválasztása igényel körültekintést, de a viselt ruházat – különösképp a fehérneműk, alsóneműk, zoknik. Az érzékeny bőrű emberek biztonsággal viselhetik a bambuszból készült zoknit, hiszen nem allergizál.
  • Véd a kellemetlen szagok ellen, az izzadás ellen: a bambuszrost eredendően antibakteriális hatású, véd a szagokat okozó baktériumok elszaporodása ellen.
  • Nem kell vasalni! – a szorgos háziasszonyok igazán díjazzák ezt a tulajdonságot, hiszen a bambusz zokni akkor is tökéletes formában van, nem ráncos és gyűrött, amikor éppen levesszük a szárítóról!
  • Környezetbarát anyag: fenntartható anyagok közé tartozik a bambuszrost, előállítása nem terheli annyira a környezetet, mint más textilek előállítása.

Bambusz zokni vagy pamut zokni

A bambusz egy természetes anyag, a bambusz rostjaiból készítik. A zokni fajták között előkelő helyen van a bambusz zokni és a pamut zokni, hiszen mindkettő kényelmes és jó nedvszívó.

Világszinten közel 50 millió hektárnyi területen termelnek bambuszt, nagyrészt Kínában. 

A bambusz textília és a bambusz zokni előnye, hogy  nem irritál, kényelmes, véd az izzadás ellen és környezettudatos választás.

A pamut zokni jól szívja a nedvességet, kellemesen meleg például télen, komfortos és higiénikus viselet. 

Akár a pamut zokni, akár a bambusz zokni kiváló választás lehet, érdemes mindegyikből néhány párat vásárolni és kipróbálni, melyik felel meg az egyéni elvárásainknak leginkább? Aztán az adott zokni fajtából betárazni a komód fiókba!

Hogyan ápoljuk a bambusz zoknikat

A bambusz meglehetősen érzékeny anyag, ezért a bambusz zoknik mosásakor ajánlott alacsonyabb fordulatszámon centrifugálni és a természetes száradást előnyben részesíteni!

Fontos tudni azt is, hogy a bambusz zokni vagy bambusz fehérnemű gyakori, túl magas hőfokon mosással és rendszeres szárítógépes szárítással akár 1-2 méretet is zsugorodhat.

Ha a bambusz zoknikat sokáig szeretnénk eredeti minőségükben élvezni, de a fertőtlenítésükre is igényünk van, inkább használjunk fertőtlenítő adalékot egy alacsonyabb hőfokos mosáshoz és teregessük hagyományos módon a ruhaszárítóra!