Miért fontosak a SEO szempontok – mi a SEO jelentése?

A SEO fontossága vitán felül áll – a tartalommarketing sikerének egyik alappillére, hogy a tartalmakat meg is találják a felhasználók. Ezt azonban nem könnyű elérni, tekintve, hogy számos tényezőt figyelembe kell venni a sikeres keresőoptimalizáláshoz. Ha nem vagy tisztában a SEO jelentésével és alapjaival, az is előfordulhat, hogy inkább kárt okozol, amikor optimalizálni próbálod az oldaladat, de az biztos, hogy sok lehetőséget szalasztasz el.

Mi az a SEO

A SEO jelentése keresőoptimalizálás, maga a mozaikszó a „Search Engine Optimization” angol kifejezés rövidítése. A SEO magyar vonatkozásban gyakorlatilag a Google keresőjéhez való optimalizálást jelenti, vagyis a SEO jelentése tulajdonképpen az, hogy egy weboldalt szeretnénk a találati lista minél jobb helyére juttatni adott kifejezésekre, azaz kulcsszavakra.

Ez azért fontos, mert a felhasználók így fogják megtalálni az adott oldalt: az emberek 90%-a már a második oldalra sem kattint át, így azok az oldalak bonyolítják a legjobb forgalmat, amelyek az első oldalon tudnak megjelenni.

Hogyan épül fel a SEO

A SEO tényezőit két csoportba lehet osztani:

  • On-page SEO: ez tartalmazza azokat az elemeket, melyek magát a weboldalt érintik, vagyis, amire közvetlenül van befolyásod a saját weboldalad esetében, ide sorolva a tartalmi és a technikai elemeket egyaránt.
  • Off-page SEO: ez az, amit csak közvetve tudsz befolyásolni: hogy mások milyennek látják az oldaladat, milyenek rá a reakciók, mennyire tekintik értékesnek, hitelesnek.

SEO lépései

A SEO lépései abból állnak, hogy igyekszünk az oldalt a lehető legjobban Google-baráttá tenni, amivel együtt jár az is, hogy felhasználóbaráttá tesszük.

Az off-page SEO kategóriájába tartozó elemeket, ahogy már említettük, nem tudod közvetlenül alakítani, de van lehetőséged befolyásolni valamilyen szinten.

Ide tartozik, hogy mennyi és milyen minőségű link mutat az oldaladra más weboldalakról, mennyire hiteles az oldal, milyen felhasználói értékelései vannak. Természetesen többféle módon befolyásolhatod ezeket a kívülről jövő reakciókat, úgymint a social médiában való aktivitás, e-mail marketing, PR-cikkek, vendégcikkek, pozitív értékelések a Google-ben és a social mediában stb.

seo lépései
SEO jelentése és lépései

Az on-page SEO keretein belül fontos, hogy kellőképpen gyorsan betöltődjön az oldal, reszponzív legyen, könnyű legyen rajta eligazodni, legyenek rajta releváns, értékes, informatív tartalmak, megfelelő képek, a meta adatok jól legyenek kitöltve. Minél jobb az oldalad on-page SEO szempontból, annál könnyebb lesz biztosítani az off-page tényezőket is!

Apropó, meta: sokan nem fordítanak nagy figyelmet a meta adatok megadására, de ez hiba: SEO szempontból elengedhetetlenek. A SEO title, description, a fejlécek, a képek címe egyaránt sokat számít.

SEO title jelentése

A SEO title, vagy másképp nevezve meta title lesz az, ami megjelenik a Google találati listában, tehát mind a keresőmotor, mind a felhasználó szempontjából fontos. A jó meta title vagy SEO title nem hosszú, figyelemfelkeltő, témamegjelölő, és persze tartalmazza a kulcsszót.

Description jelentése

A descrition a cikk tartalmának egy rövid leírása. Ideálisan egy, max. két mondat, ami tartalmazza a kulcsszót, és kicsit elmagyarázza, a címhez képest kicsit kifejti, miről szól a cikk, valamint felkelti a figyelmet a téma iránt.

SEO elemzés

Egy SEO elemzés során azt szokás megnézni, hogy az oldal a profilja szempontjából releváns kulcsszavakra hogyan szerepel a keresőben. Ezután azt kell megvizsgálni, hogy ez javítható-e, és ha igen, akkor hogyan, milyen eszközökkel.

A SEO elemzés során a technikai és a tartalmi elemeket egyaránt figyelembe vesszük, megvizsgáljuk a versenytársakat is.

Online SEO ellenőrzés

A SEO ellenőrzésre természetesen különböző eszközök állnak rendelkezésünkre, így akár online SEO ellenőrzést is végezhetünk. Ezek a programok arra hivatottak, hogy segítsenek rájönni, miért nem rangsorol a Google jobb helyen, és mit tehetünk azért, hogy ez megváltozzon.

Az online eszközök között találhatunk kulcsszókutatásra való toolokat, a linkek ellenőrzésére használható szoftvert, a domain rating, backlinkek minőségének ellenőrzésére stb.

SEO a gyakorlatban

A SEO jelentése a gyakorlatban – a közhiedelemmel ellentétben – sokkal bonyolultabb a dolog annál, hogy kiválasztjuk a legtöbbet keresett kulcsszavakat, és ezeket gyakran szerepeltetjük a weboldalunkon.

Ha például több más oldal is épít ugyanazokra a kulcsszavakra, nehezebb lesz kitűnni, ráadásul az algoritmus is folyamatosan változhat, így módosulnak a játékszabályok. Éppen ezért célszerű a SEO-t profi szakemberekre bízni.